Samen de winter door

Samen de winter door

Gratis energie-experts ingezet voor huishoudens van Cranendonck op 19 november in De Borgh

Sinds de energiecrisis hebben huishoudens steeds meer moeite met het betalen van hun energierekening, ook in Cranendonck. Het aantal inwoners dat hiermee te maken heeft loopt alleen maar verder op. Om huishoudens aankomende winter te ondersteunen om grip te krijgen op hun energierekening wordt een openbare bijeenkomst georganiseerd ‘Samen de winter door’. Belangstellenden kunnen hier advies inwinnen van energie-experts, om zo meer inzicht te krijgen hoe zij hun energiesituatie kunnen verbeteren. Met tips, uitleg en een gratis informatiepakket kunnen bezoekers vervolgens hun eigen energierekening verlagen. Vervolgens kunnen zij op een makkelijke manier deze informatie doorgeven aan buren, vrienden, kennissen en familie en zo ook hen eenvoudig verder helpen. De bijeenkomst is een initiatief van alle energiecoöperaties door heel Nederland. Zij hebben geen winstoogmerk en geven puur vanuit een maatschappelijk belang onafhankelijk advies.

De bijeenkomst vindt plaats op 19 november in De Borgh in Budel van 13:00 tot 15:00 uur. Mensen zijn welkom vanaf 12.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Rudy Snel, voorzitter van de Energie Coöperatie Cranendonck: ‘Er zijn steeds meer mensen die hun energierekening nauwelijks kunnen betalen of een steeds groter gedeelte van hun inkomen hieraan zien opgaan. De tijd dringt want de wintermaanden komen eraan. De overheid helpt, maar dat is voor veel mensen helaas niet genoeg. Ze weten niet waar ze moeten beginnen met het treffen van energiebesparende maatregelen en welke tips betrouwbaar en de moeite waard zijn. We moeten elkaar dus helpen, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Deze bijeenkomst is bedoeld om mensen laagdrempelig op weg te helpen.’

ALV op 29 november

Laat je stem horen tijdens de ALV op 29 november

Op dinsdag 29 november 2022 organiseert de Energie Coöperatie Cranendonck haar tweede Algemene Leden Vergadering van 2022. Uiteraard alleen toegankelijk voor de leden.

Agenda

 1. Opening
 2. Verslag vorige
 3. Mededelingen
 4. Begroting 2022
 5. Samenwerking met de gemeente
 6. Begroting 2023
 7. Zonnepark D’Aasdonken
 8. Vacature bestuurslid
 9. Energiecoaches ervaringen
 10. Energiecafés 2023
 11. Sluiting

Meld je aan via info@cooperatiecranendonck.nl. Tenslotte zijn de leden de baas bij een coöperatie, dus jouw stem telt.

Locatie: De Smederij, Dorpsstraat 26 in Soerendonk
Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Na afloop is er tijd na te praten onder het genot van een drankje.

Isolatieavond Cranendonck

Online informatieavond over isoleren op 15 september

Samen met het regionaal Energieloket voert de gemeente Cranendonck actie voor vloer-, bodem-, dak- en spouwmuurisolatie. Meld u aan via regionaalenergieloket.nl/actie voor deze avond, waar u te horen krijgt hoe u in aanmerking komt voor een persoonlijke offerte en ISDE-subsidie.

 

‘Brabant Doet Wat’ op Zomerbraderie in Budel!

‘Brabant Doet Wat’ op Zomerbraderie in Budel!

De provincie Noord-Brabant staat dit jaar op verschillende evenementen in Brabant met een reizende ‘Brabant Doet Wat’-markt. Om het gesprek met inwoners aan te gaan over de energietransitie. Maar ook om Brabanders uit te dagen om kleine stappen te zetten naar een groener, schoner en duurzamer Brabant. 

Op 26 juni staan ze op de zomerbraderie in Budel om het gesprek met jou aan te gaan! Ontdek hoe groen jij al doet, ga één van de groene challenges aan en deel jouw ideeën op hun Durf & Turf wand. Ook is de Energie Coöperatie Cranendonck aanwezig.

Kom jij ook?

Iedereen kan een steentje bijdragen aan een schoner, duurzamer en groener Brabant. Van je huis isoleren, meedoen aan een collectief energieproject tot minder vaak de auto pakken en minder lang douchen. De ‘Brabant Doet Wat-markt’ van provincie Noord-Brabant geeft je inzicht in de Brabantse energietransitie, laat je nadenken over jouw duurzame keuzes en daagt je uit om met groene challenges aan de slag te gaan. Want alle kleine beetjes samen maken een groot verschil!  

Kijk voor meer informatie op: https://www.brabant.nl/subsites/brabantdoetwat/brabant-doet-wat-reizende-markt

Informatieavond zonnepanelenactie Cranendonck groot succes!

Informatieavond zonnepanelenactie Cranendonck groot succes!

Op 9 juni is de zonnepanelenactie in onze gemeente van start gegaan. Tijdens de online informatieavond werden woningeigenaren geïnformeerd over de voordelen van zonnepanelen en deelname aan de zonnepanelenactie. Eén van de voordelen is dat door de aankoop te bundelen, inwoners in onze gemeente een scherpere prijs krijgen. Inmiddels hebben vele woningeigenaren zich al aangemeld voor de actie.

De actie is opgezet door gemeente Cranendonck in samenwerking met het Regionaal Energieloket. De technische specialisten van het Regionaal Energieloket hebben verschillende installateurs gevraagd een aanbod in te dienen. Deze zijn beoordeeld op onder andere prijs, kwaliteit, garantstellingen en ervaring. Hierna is de beste partij gekozen om de actie uit te voeren.

Meer informatie en vrijblijvend inschrijven

Inschrijven voor de zonnepanelenactie kan tot en met donderdag 21 juli . Wees er dus snel bij als u mee wilt doen! Meer informatie over de zonnepanelenactie staat op www.regionaalenergieloket.nl/cranendonck/acties. Hier kunt u zich ook inschrijven voor de actie.

Hier kunt u de informatieavond terugkijken!

 

Duurzame beurs Huis & Energie

Duurzame beurs Huis & Energie

Met verdriedubbelde gasprijzen willen veel mensen de kosten betaalbaar houden door hun huis energiezuinig te maken. Hoe dat moet kun je ontdekken bij de duurzame beurs Huis & Energie, die van vrijdag 10 t/m zondag 12 juni plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch.

Middelpunt van Huis & Energie is het Duurzaam Droomhuis, een levensgrote modelwoning die met steun van de Rijksoverheid wordt opgetrokken. Hier zijn allerlei duurzame oplossingen te zien, horen en beleven, zoals zonnepanelen, warmtepompen en slimme verlichting. Het Duurzaam Droomhuis wordt “bewoond” door experts van de onafhankelijke adviesorganisatie Milieu Centraal, die bezoekers voorlichting geven en vragen beantwoorden.

Op Huis & Energie staan meer dan honderd organisaties klaar om bezoekers te informeren. Er staan installateurs die je huis kunnen isoleren, maar ook een bouwmarkt die je leert om zelf aan de slag te gaan. Als je helemaal van het gas af wilt, kun je stille warmtepompen of flexibel inzetbare infraroodpanelen ontdekken. Ook leer je van welke lokale regelingen je gebruik kunt maken.

Bezoekers die nog meer willen weten kunnen terecht bij het kennisplein, waar ruim 30 gratis workshops worden gegeven. En omdat verduurzaming ook gewoon leuk is, kunnen ze op het elektrisch vervoer-plein achter het stuur kruipen van de nieuwste auto’s, prachtige duurzame woonaccessoires uitzoeken, of biologische hapjes eten op het foodtruck-plein.

Huis & Energie vindt plaats van vrijdag 10 t/m zondag 12 juni in de Brabanthallen in Den Bosch.

Kaarten zijn te bestellen via www.huisenenergie.nl

Speciale aanbieding voor leden: E-book!

Speciale aanbieding: E-book Paris Proof Plan

Waar begin je als je je huis wilt verduurzamen, welke keuzes moet je maken, moet je een bepaalde volgorde aanhouden en wat werkt wel en wat niet? Al deze vragen komen aan bod  in het E-book Paris Proof Plan van Lars Boelen en Felix Gemen.

Voor leden is dit E-boek verkrijgbaar voor € 5,-

Als lezer word je aan de hand genomen op een ‘reis’ door je huis. En al reizend door je huis ontstaat de analyse van wat er nodig en wenselijk op het gebied van isolatie en verduurzaming in je huis. Als je dit boek doorlopen hebt, ligt er een compleet plan van aanpak voor de verduurzaming van je huis wat past bij jouw wensen en mogelijkheden. In het E-book worden ook nieuwe materialen en mogelijkheden besproken, maar er worden geen leveranciers aangereikt. Voor meer informatie kun je op de betreffende website kijken.

De reguliere prijs van dit E-book is €19,95. Leden van de Energie Coöperatie Cranendonck kunnen het E-book kopen voor slechts € 5,—. Vind je dit interessant, stuur dan een mail naar info@cooperatiecranendonck.nl. Je ontvangt dan een kortingscode waarmee je dit E-boek op de website van Paris Proof Plan kunt bestellen en downloaden. Je kunt het boek ook bestellen tijdens het komende EnergieCafé op 16 november of op de ALV van 29 november.

Presentatie 11 mei over thuis energie opslaan

Presentatie van 11 mei over thuis energie opslaan is nu hier te downloaden

Piet van Hurk heeft in dit EnergieCafé een mooi overzicht gegeven van de mogelijkheden om thuis elektrische energie en warmte op te slaan. Steeds meer mensen hebben plannen om zelf energie op te wekken of doen dat al. En dan blijkt dat het tijdstip van opwekken niet altijd overeenkomt met het tijdstip van gebruik. Dus doet de vraag zich voor: hoe kun je thuis de opgewekte energie opslaan? Zijn presentatie met nuttige grafieken en tabellen is hier te downloaden.

Vacature algemeen bestuurslid

Functieprofiel algemeen bestuurslid Energie Coöperatie Cranendonck (ECC)

In 2014 hebben een aantal enthousiastelingen de Energie Coöperatie Cranendonck opgericht. Gaandeweg is onze coöperatie zich steeds meer gaan richten op de energietransitie. De wereld om ons heen is in beweging. De elektriciteit die we gebruiken moet duurzaam worden en we moeten vooral ook energie besparen. De Energie Coöperatie Cranendonck wil samen met onze inwoners en de gemeente nadenken over wat er nodig is om deze omslag – de energietransitie – zo goed mogelijk te maken.

De Energie Coöperatie Cranendonck maakt deel uit van de FEZOB (Federatie van Energiecoöperaties in Zuidoost Brabant), en we zijn actief betrokken bij het opstellen van de RES (Regionale Energiestrategie) van de MRE.

De komende jaren staan er interessante ontwikkelingen op stapel, o.a. het verwerven van 50% eigendom in een zonnepark en grootschalige ledenwerving.

Wij zijn op zoek naar een ‘algemeen bestuurslid’

Profiel:

 • Je hebt enige ervaring als bestuurder
 • Je hebt passie voor lokale energieopwekking en lokaal eigendom
 • Je wilt een rol spelen in de energietransitie

Welke taken heeft een algemeen bestuurslid:

 • Maakt deel uit van het dagelijks bestuur
 • Sturing geven aan deelactiviteiten binnen de ECC
 • Waar passend en wenselijk het vertegenwoordigen de coöperatie in andere overleggen, regiobreed of op gemeentelijk niveau
 • Taken worden in overleg verdeeld, zoveel mogelijk gekoppeld aan ieders kwaliteiten en belangstelling.

Om de rol van algemeen bestuurslid goed te vervullen is het wenselijk dat je:

 • Goed kunt samenwerken
 • Laagdrempelig en toegankelijk bent voor leden van de coöperatie
 • Sturing kunt geven aan andere vrijwilligers
 • Een doener bent die meedenkt
 • De uitgangspunten en doelen van de ECC onderschrijft

Het bestuur heeft als collectief de volgende taken en verantwoordelijkheden:

 • Uitbouwen van de ECC tot een grotere operationele coöperatie
 • Organiseren ALV 2 x per jaar
 • Onderhouden van relaties met collega coöperaties
 • Belang van de leden dienen
 • Leden betrekken bij de ontwikkeling en gang van zaken binnen de ECC
 • Samenwerking met gemeente in het kader van de energietransitie

Het betreft een onbezoldigde functie, onkosten worden vergoed. Het toekomstige bestuurslid is woonachtig in de gemeente Cranendonck.

Procedure:

Mail je motivatie naar het bestuur via info@cooperatiecranendonck.nl en vertel ons waarom jij het interessant vindt om medebestuurslid te worden van de ECC. Een kennismakingsgesprek vindt plaats met enkele leden van het huidige bestuur. Het bestuur draagt het nieuwe (kandidaat) bestuurslid voor tijdens de eerstkomende  ALV, waar de leden de kandidatuur kunnen bevestigen.