Nieuwsbrief-banner_660

januari 2023

In deze Nieuwsbrief o.a.:
 • woordje van de voorzitter
 • D'Aasdonken: hoe staat het ermee?
 • interessante data voor 2023
 • energiearmoede
 • wordt energiecoach
 • vacature in het bestuur

Woordje van de voorzitter

Munt Theather Weert
Een nieuw jaar staat voor de deur. Een jaar met grote onzekerheden op energiegebied. En grote zorgen voor veel huishoudens en bedrijven die geconfronteerd zijn met zeer hoge energieprijzen. We trachten mensen die het moeilijkst hebben met voorrang met raad en daad bij te staan. Met name onze bespaarcoaches zijn daarmee druk bezig. Laten we dat ook in onze omgeving doorgeven aan mensen waarvan we weten of vermoeden dat een bezoek van een van de coaches de lasten kan verlichten.
We hopen het komende jaar actiever en zo laagdrempelig mogelijk naar buiten te treden en iedereen die informatie zoekt op energiegebied nog beter te bereiken. Zodra de plannen concreter zijn komen we daarmee naar buiten. Zo hopen we samen begaanbare wegen naar de toekomst te vinden op een echt coöperatieve manier.
We wensen je een behaaglijk en gezond 2023 toe.

D'Aasdonken: hoe staat het ermee?

zonnepark
In de herfst van vorig jaar heeft de gemeente ‘een verklaring van geen bezwaar’ afgegeven voor de aanleg van dit zonnepark. Dat was de start voor een verkennend overleg tussen de
Ontwikkelaar ZonXP, de financier, Brabantse Ontwikkelmaatschappij en de Energie Coöperatie Cranendonck. Onderwerp van het overleg is de vraag hoe de participatie vorm te gaan geven. De definitieve vorm van participatie willen we samen met de betrokkenen bepalen. Begin 2023 gaan we daarover met de belangstellenden in gesprek.
Wil je voor die tijd al meer weten of wil jij mogelijk investeren in Zonnepark D’Aasdonken of wil je hierover meepraten? Laat het ons dan weten via info@cooperatiecranendonck.nl.

EnergieCafés en andere interessante data voor 2023

De nieuwe EnergieCafés voor dit jaar staan weer gepland. Zet het in je agenda zodat je er geen één mist. De data voor dit jaar zijn:
 • 15 maart
 • 31 mei
 • 6 september
 • 22 november.
Uiteraard weer bij de Smederij in Soerendonk.
De onderwerpen liggen nog niet vast, maar er zijn wel al wat balletjes opgegooid, zoals:
 • alternatief verwarmen met Airco's
 • infraroodpanelen en keramische wandverwarming
 • mogelijk een georganiseerde excursie 'energiemonitoring'
- Allemaal nog onder voorbehoud; we houden je op de hoogte.
Reserveer tenslotte ook 12 april 2023 in je agenda. Dan vindt de ALV plaats.
beeld-energiecafe

wil je iets betekenen voor je dorpsgenoten? Wordt dan Energiecoach!!

beeld-energiecoach
De stijgende energieprijzen en een algemeen besef dat iedereen hiermee aan de slag moet, maakt dat het aantal aanvragen voor een bezoek van de energiecoaches steeds verder toeneemt. Het aantal aanvragen is op dit moment zo groot dat er meer coaches nodig zijn. Bovendien blijven de energiecoaches nog jaren nodig.
Dus……pak die kans. Zet je belangstelling voor duurzaamheid, je kennis van energiebesparing, de invulling van vrije tijd of je wens om iets te betekenen voor je medemens om in actie……en wordt energiecoach. Een technische achtergrond is niet verplicht, maar wel mooi meegenomen.
Je volgt vooraf een gedegen, gratis, opleiding, die in het voorjaar weer gaat starten. De exacte les data zijn nu nog niet bekend.
Het profiel voor een energiecoach vind je hier

Meedenken over energiearmoede

Onze energiecoaches hebben het druk. Heel druk. Tot nog toe hebben in relatief korte tijd 75 huishoudens een deskundig bespaar en/of energieadvies ontvangen. Het is goed om te zien dat dit concrete acties en bespaartips oplevert. Het blijft wel moeilijk om de kwetsbare doelgroep in voldoende mate te bereiken. In overleg met andere gemeentes en energie coöperaties bespreken we de ‘best practices’ om daarmee tot betere resultaten te komen.
Heb je ideeën hoe we dit beter, efficiënter en of effectiever kunnen doen, hoe we deze moeilijke doelgroep kunnen bereiken, hoe we de opvolging van de energietips en adviezen kunnen stimuleren? Laat het ons dan weten via info@cooperatiecranendonck.nl. Want hoe meer inwoners we bereiken hoe beter.

Een vacature in het bestuur van de Energie Coöperatie

Niemand kan meer om de energietransitie heen. Dat betekent dat de rol van de ECC steeds groter wordt. Het aantal leden groeit en er wordt steeds vaker een beroep op ons gedaan. Dat maakt dat er behoefte is aan een breder bestuur. Daarom zijn we op zoek naar een nieuw bestuurslid, wat in de toekomst de rol van secretaris op zich wil nemen.
Wil je een bijdrage leveren aan de lokale energietransitie en ben je een goede samenwerker dan is deze vacature misschien iets voor jou. Wij stellen het op prijs als je reageert

beeld- secretatis

Wist je dat.........

.......je ook na 1 januari als kleinverbruiker nog volledig kunt salderen? Lees hier meer.
.......je gemeente samen met het Regionaal Energieloket een isolatieactie voor woningeigenaren organiseert. 1 februari vindt er een informatieavond plaats. Klik hier voor meer info.Unknown
Nieuwsbrief_footer-800
Email Marketing Powered by MailPoet